Mer pengar till internationellt samarbete

BUDGET. Det blir ingen sänkning av anslaget till internationell samverkan. Effekten av att riksdagen nu har godkänt Alliansens budgetramar blir att 20 miljoner kronor läggs tillbaka på anslaget.

Totalt kommer utgifterna därmed att landa på drygt 1,9 miljarder kronor. Den största posten, drygt 1,3 miljarder kronor, är avgifter till olika internationella organisationer som FN, Europarådet, Nordiska ministerrådet och Osse. De 20 miljonerna som nu förs tillbaka ska läggas på freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet som får en budget på 158 miljoner kronor under 2015, enligt beslutet i riksdagen.

Sverigedemokraterna har tidigare ställt sig bakom Alliansen övergripande budgetramar. Men samtidigt vill partiet lägga ytterligare 10 miljoner för att utveckla samarbetet med de nordiska länderna.

Krav på utredning om Nato

De fyra allianspartierna efterlyser en utredning om Nato och vill att regeringen tillsätter en sådan. Målet är en djupare analys av vilka för- och nackdelar som ett medlemskap skulle ha för svensk säkerhetspolitik.

Bakgrunden är att en utredare, tillsatt av alliansregeringen, nyligen efterlyst en saklig granskning av effekterna av ett Natomedlemskap. Men de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna är emot en sådan utredning.

– Var inte rädda för en sådan fördjupad diskussion. Det handlar inte om ja eller nej, utan det handlar om fördjupad kunskap, sade Kerstin Lundgren (C) i debatten.

Dold agenda

Men Hans Linde (V) misstänker att det finns en annan avsikt med Alliansens önskemål.

– De borgerliga partierna vill inte ha en förutsättningslös Natoutredning. De efterfrågar en utredning med ett tydligt syfte,  att den ska vara trampolinen in mot ett svenskt Natomedlemskap, sade Hans Linde (V).

I och med att polariseringen nu är tydlig kan relationen till Nato lyftas upp som en fråga i det nyval som statsminister Stefan Löfven (S) har aviserat.

Login