Miljömålsrådet vill pressa myndigheterna att resa mindre

De statliga myndigheterna ska minska sina utsläpp från tjänsteresor med 50 procent till år 2030, enligt ett förslag från Miljömålsrådet. Målet är för mesigt, enligt flera myndigheter. Andra påpekar att målet kommer bli mycket svårt att nå, då deras verksamhet kräver resor.

De statliga myndigheterna ska minska koldioxidutsläppen från tjänsteresor med minst 50 procent till år 2030, jämfört med år 2019. Det föreslår Miljömålsrådet, som består av cheferna för 18 myndigheter och leds av landshövding Göran Enander, i sin årliga rapport till regeringen.

Det är ett förslag som får ett varierat mottagande bland de remissinstanser som har yttrat sig till miljödepartementet. Några kommuner, däribland Göteborg och Kalmar, är inte särskilt imponerade över ambitionsnivån. Kalmar skriver att det ligger under kommunens mål och skulle behöva spetsas, om tanken är att myndigheterna ska vara ett föredöme.

Andra remissinstanser – som SLU, SMHI och Skatteverket – gör glatt tummen upp och välkomnar förslaget som det är. Men sedan finns det myndigheter som invänder mot idén eller är mycket tveksamma. Det är framför allt sådana myndigheter där verksamheten inte gynnas av ett minskat resande, till exempel Kronofogden, Sjöfartsverket och Fortifikationsverket.

Login