Nationalekonomer vill se skattereform och en plan för skuldkvoten

ÅTGÄRDER. Lars Calmfors anser att politiken behöver lägga en tydlig plan för att få ner den svenska skuldkvoten efter coronan. Samtidigt vill Åsa Hansson se en skattereform och slopat jobbskatteavdrag.

Coronapandemin har slagit mot ekonomier över hela världen. Frågan hur Sverige ska återhämta sig ekonomiskt efter pandemin är högaktuell. Stockholms handelskammare startade i våras en Omstartskommission för att komma med förslag på flera politiska områden. I den har bland andra nationalekonomerna Lars Calmfors och Åsa Hansson deltagit. Båda anser att det måste till reformer för att få ekonomin på rätt köl igen.

Åsa Hansson, docent i nationalekonomi och ledamot i Finanspolitiska rådet, riktar udden mot det svenska skattesystemet som hon tycker är rörigt.

– Poängen med skattereformen 90/91 var att allt skulle beskattas enhetligt till 30 procent. Sen under tidens gång så har man gjort undantag och förändringar som gjort att det blivit rörigt och komplicerat, säger hon till Altinget och fortsätter:

Login