Nytt skatteutbyte kan stärka statskassan

INFORMATION. Nästa år startar EU-länderna ett automatiskt utbyte av besked till företag om gränsöverskridande skattefrågor. Förhoppningarna är att det ska minska skatteflykt och fulkonkurrens mellan medlemsstaterna.

De nya EU-reglerna innebär att medlemsstaterna automatiskt får information från varandra om de förhandsbesked företag har fått i internationella skattefrågor och intern prissättning i koncerner. Det Sverige ska bidra med är förhandsbesked från Skatterättsnämnden och skriftliga svar och prissättningsbesked från Skatteverket på förfrågningar från företag, enligt en promemoria från finansdepartementet.

I och med det nya utbytet kommer Skatteverket att få veta när en annan medlemsstat har gett ett företag med svenska kopplingar löfte om förmånlig behandling, till men för den svenska skattebasen. Verket räknar med att de nya reglerna kommer att öka skatteintäkterna i Sverige.

I promemorian lämnar regeringen förslag på de lagändringar som krävs för att genomföra de nya EU-reglerna. Lagändringarna ska träda i kraft den 1 januari 2017.

Login