OECD: Integration av lågutbildade stor utmaning för Sverige

INTEGRATION. Att få nyanlända kvinnor och lågutbildade ut på arbetsmarknaden är en stor utmaning konstaterar OECD i en ny rapport. Därför behövs fler utbildningsinsatser och lärlingsplatser.

Sverige är det land i Europa som har tagit emot flest flyktingar per capita, vilket ställer stora krav på integrationen konstaterar den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD. I en rapport som under fredagen överlämnades till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har organisationen granskat svensk integrationspolitik.  

– Vi måste erkänna de komplexa problem som uppstår. Många som kommer hit har väldigt låg utbildningsnivå. För de högutbildade har många problem med att få sina kunskaper översätta, sade Stefano Scarpetta, arbetsmarknadsdirektör på OECD, under en pressträff.

Samtidigt är Sverige en förebild för många andra länder och har i många år legat i framkant i integrationsprocessen anser Scarpetta. Många av de förslag som presenteras i vårbudgeten är åtgärder åt rätt håll. Han lyfter särskilt fram snabbspåren och introduktionsutbildningar.

Login