Oenighet om skarpare lag mot falska polisbilar

RÄTTSVÄSEN. Riksdagen har nu beslutat om en ny lag som hindrar att privatpersoner använder bilar som kan förväxlas med riktiga polisbilar. Men majoriteten vill utvidga lagen så att det även blir straffbart att köra omkring i en falsk polisbil.

Beslutet innebär att polisens heraldiska vapen och ordet ”polis” bara ska få användas på Polismyndighetens och Säkerhetspolisens fordon. Den nya lagen, som ska träda i kraft den 1 januari 2017,  ska hindra att privatpersoner använder bilar som kan förväxlas med en riktig polisbil, vilket inte är förbjudet i dag. Om en fordonsägare använder något av de skyddade kännetecknen utan tillstånd ska polisen kunna förelägga ägaren att avlägsna dem från bilen. Ett sådant krav ska få förenas med vite.

Riksdagens beslut innebär också en uppmaning till regeringen att återkomma med ett lagförslag som gör det straffbart att framföra ett fordon som kan förväxlas med en polisbil. Att enbart använda ett vite hindrar inte att den som vill fortsätta att köra omkring med fordonet, enligt majoriteten.

– Vi ser att den enda rimliga vägen är att kunna stoppa fordonet under färd, kriminalisera beteendet och se till att man inte får fortsätta, sade Krister Hammarbergh (M) i debatten.

Login