Polfjärd ska leda knivig klimatförhandling

Som ansvarig huvudförhandlare får Jessica Polfjärd (M) en av de tyngsta rollerna bland de svenska parlamentarikerna på klimatlagstiftningsområdet.
”ESR är ett viktigt verktyg för att säkerställa att alla EU:s medlemsländer drar sitt strå till stacken i klimatarbetet” säger hon.

Under måndagen tog EU-parlamentet det första stegen i arbetet med att formera en åsikt i den svåra lagstiftningen som fördelar ut ansvaret för utsläppsminskningar mellan länderna i de sektorer som inte omfattas av utsläppshandeln.

ESR-regelverket har i och med lagstiftningspaketet Fit for 55-föreslagits få en omfattande omstöpning, bland annat genom att transport- och fastifghetsutsläppen potentiellt kan lyftas ur regelverket delvis genom att de införlivas i en ny utsläppshandel. Därutöver föreslås det samtidigt att jordbrukssektorns utsläpp delvis ska införlivas med regelverket för resterande markanvändningsektor, Lulucf.

När parlamentet nu inlett sin behandling av förslaget har det nu beslutats att den moderata ledamoten Jessica Polfjärd får ett krävande uppdrag, då hon ska hålla samman och företräda hela parlamentet i de kommande samtalen.

Login