Polisforskare: Hur kunde det bli så fel? 

KRITIK. Micael Björk, forskare vid Göteborgs universitet, menar att Polisens omorganisation är misslyckad men säger samtidigt att det finns ljus i tunneln.

Statskontoret har nyligen släppt en granskning av den omdebatterade omorganisationen av Polisen. Statskontoret lägger in brasklappen att det i vissa delar är för tidigt att analysera konsekvenserna. Samtidigt är de slutsatser statskontoret ändå drar mestadels kritiska.

Kontentan är att omorganisationen har gett bättre förutsättningar för en effektiv verksamhet. Men att resultaten i Polisens verksamhet inte har blivit bättre. För att lyckas med det rekommenderar Statskontoret att Polisen måste utveckla den interna styrningen, utnyttja resurserna mer effektivt och stärka det lokala polisarbetet.  

– Mer resurser till Polisens kärnverksamhet räcker inte för att vända resultaten. Utan kvalitetshöjande åtgärder måste genomföras och få genomslag så att det påverkar vad det är man gör ute i kapillärerna, säger Erik Axelsson, utredare på Statskontoret, vid ett seminarium på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS). 

Login