Politisk röra ställde till det för myndighet

TURBULENS. Först förberedde sig myndigheten på att läggas ned, sen blev den kvar. Turerna kring Jämställdhetsmyndighetens vara eller inte vara, kan ha fått effekter på jämställdhetspolitiken visar myndighetens rapport.

Jämställdhetsmyndigheten började sitt arbete den 1 januari 2018. Men inte ens ett år fyllda bestämdes att myndigheten skulle läggas ned. Det efter att Moderaterna och Kristdemokraternas budget klubbats igenom i riksdagen. Men efter januariavtal och vårbudget kom beskedet att den skulle fortsätta.

I en ny rapport från myndigheten dras slutsatsen att turerna kring myndighetens vara eller inte vara påverkade jämställdhetsarbetet på de andra myndigheterna negativt.

– Exakt vad det innebar i andra myndigheters arbete är svårt att säga, det har vi inte undersökt. Men att det påverkade gjorde det ju. Vi deltog inte i framåtsyftande arbete och kunde inte stödja på det sätt som det var tänkt, säger Annika Olsson, avdelningschef för analys och uppföljning på Jämställdhetsmyndigheten, till Altinget.

Login