Riksbanken spår återgång till normalläge – men osäkerheten är stor

Riksbanken tror att Sverige redan i slutet av året kan vara tillbaka på tillväxtbanan före pandemin. Men läget är fortsatt osäkert. ”Det är verkligen min förhoppning att vi har rätt i vår prognos”, säger riksbankschef Stefan Ingves.

Riksbankens direktion har besökt riksdagens finansutskott för att redogöra för det penningpolitiska läget i Sverige. Coronapandemin ställde stora krav på ekonomiska åtgärder. Och medan riksdagen pumpat ut pengar till företagen har Riksbanken, på den penningpolitiska sidan, försökt att dra sitt strå till stacken. 

Det har skett genom att Riksbanken både köpt stora mängder värdepapper och lånat ut pengar till bankerna. Även om det rör sig om stora summor poängterar riksbankschef Stefan Ingves att andra centralbanker såsom Europeiska centralbanken, Bank of England och USA:s Federal Reserve har tagit i ännu mer.

– I det avseendet är våra åtgärder, även om de är stora, inte exceptionella på något sätt. Jämfört med andra centralbanker ligger vi snarare i underkant, säger han.

Login