Riksdagen protesterar mot skatteförslag

SUVERÄNITET. EU-kommissionens förslag om gemensamma regler för bolagsskatt kan inkräkta på medlemsstaternas rätt att själva bestämma över skatter, anser riksdagen. Också planerna på utbyte av uppgifter om multinationella koncerners vinster får kritik.

Kommissionen har tagit fram ett förslag som ska hindra bolag från att skatteplanera. Förslaget innehåller bland annat regler för ränteavdrag, bestämmelser om var vinsten ska beskattas och en allmän klausul mot skatteflykt. Den svenska regeringen tycker att det finns en del tveksamheter med förslaget, men anser ändå att fördelarna med gemensamma regler överväger.

Riksdagen anser däremot att kommissionen inte har visat att det är nödvändigt med åtgärder på unionsnivå för att komma åt problemen, och har därför beslutat att skicka ett motiverat yttrande, en protest, till EU. ”Riksdagen konstaterar att förslaget har tagits fram på mycket kort tid, att det är mycket långtgående och att det är behäftat med många oklarheter”, står det i yttrandet.

Riksdagen har också invändningar mot EU-kommissionens förslag om årligt automatiskt utbyte mellan medlemsstaterna om multinationella koncerners vinster. Kommissionen har inte analyserat konsekvenserna ordentligt, anser riksdagen.

Login