Riksdagen vill ha bättre hantering av upphovsrätt

ERSÄTTNING. Riksdagen säger ja till ett nytt regelverk för kollektiv förvaltning av upphovsrätt, men är missnöjt med en del av förslaget som rör interndemokratin för organisationerna som förvaltar upphovsrätten. 

Riksdagen säger ja till regeringens förslag om kollektiv rättighetsförvaltning. Kollektiv rättighetsförvaltning innebär att organisationer bevakar artisters och konstnärers upphovsrätt och fördelar pengar till enskilda individer då verken används i det offentliga, exempelvis Stim när det gäller musik.

Användning av upphovsrättsligt skyddat material kräver vanligen tillstånd från upphovsmännen och eller den som har rättigheterna. Man kan välja mellan individuell och kollektiv förvaltning av sina rättigheter. Individuell förvaltning innebär att rättighetshavaren själv ger tillstånd för användning av sitt verk. Men många gånger är det omöjligt att förvalta rättigheter individuellt. Exempel på sådana områden är musik på radio. 

Riksdagen anser att regeringen bör se över den del av förslaget som handlar om hur många medlemmar som ett ombud får företräda när beslut fattas vid organisationernas stämmor. Enligt regeringens förslag ska en medlem i en kollektiv förvaltningsorganisation ha rätt att delta och rösta vid stämman genom ombud. Medlemmen får anlita valfritt ombud och det saknas begränsning för hur många medlemmar ett ombud får företräda vid stämman.

Login