Riksdagsordningen görs om – utskotten kan sammanträda på distans

LAGÄNDRING. Snabba puckar i riksdagsårets slut har lett till att riksdagsordningen ändras. Från och med den 17 juni kommer ledamöter kunna delta i utskottsmöten via till exempel telefon eller Skype.

Coronapandemin har skapat en ny situation för riksdagen. Snabbt fattades beslut om den så kallade mini-riksdagen som gör att endast 55 ledamöter behöver närvara i kammaren. Nu tar riksdagen nästa kliv för att corona-anpassa sin verksamhet.

På initiativ från konstitutionsutskottet (KU) kommer utskottsmöten framöver att kunna ske med deltagare på distans. Hittills har ersättare fått hoppa in när ordinarie inte kunnat vara på plats i Stockholm. Samtidigt har de ordinarie ledamöterna ändå kunnat delta i praktiken – men utan att synas i protokollet.

– Under den här våren har personer deltagit både på telefon och på Skype men man antecknas inte som närvarande. Vi tycker att det vore bättre att ordinarie ledamöter kan vara med på distans fullt ut, säger Karin Enström (M), ordförande KU, till Altinget.

Login