Riksrevisionen utreds efter avslöjande

KONTROLL. En extern utredare ska nu granska Riksrevisionen. Bakgrunden är avslöjanden om missförhållanden som kan ifrågasätta myndighetens oberoende granskning.

Dagens Nyheter har i en serie artiklar granskat Riksrevisionen – artiklar som visar att riksrevisorn Susanne Ackum lovat bort tjänster som inte varit utlysta ännu, att utomstående har fått ta del av internt arbetsmaterial och att tjänstemän inom regeringen har kunnat påverka utredningar. Riksrevisorn Ulf Bengtsson ska också ha påverka granskningar som gällde ärenden där han själv var involverad som tidigare generaldirektör på Arbetsgivarverket. Det omedelbara resultatet blev att Susanne Ackum i fredags bad om att få bli entledigad.

”Jag har agerat på ett sätt som innebär att jag anser det omöjligt att utöva mitt uppdrag som riksrevisor med fortsatt förtroende för mig och Riksrevisionen, skrev hon i ett pressmeddelande.

 Nu har den tredje riksrevisorn Margareta Åberg gett en extern utredare, professorn i konstitutionell rätt Hans-Gunnar Axberger, i uppdrag att utreda om det har funnits några formella fel och brister

Login