RUT-avdrag för flyttjänster hos äldre

BOSTAD. Utökat RUT-avdrag till att även omfatta flyttjänster för personer över 75 år, och krav på hissar i flerbostadshus. Det föreslår utredningen om bostäder för äldre.

På måndagen lämnade utredningen om bostäder för äldre över sitt betänkande till äldreminister Åsa Regnér och bostadsminister Mehmet Kaplan. Utredningen, som letts av Ewa Samuelsson, skulle se över vilka hinder som finns för äldre att inneha eller flytta till lämpliga bostäder och även se över kommunernas förutsättningar att möta det ökande behovet av bostäder för äldre.

Bland förslagen som lämnas över till regeringen finns ett utökat RUT-avdrag. Utredningen föreslår både att professionell hjälp med flytten och själva flytten ska klassas som hushållsnära tjänst och därigenom berättiga till RUT-avdrag. Enligt utredningens förslag ska det gälla personer över 75 år.

– Hälften av alla äldre bor i hus där det saknas hiss, och i hälften av husen med hiss är det trappa till ingången, sade Ewa Samuelsson på pressträffen. Utredningen föreslår därför att ett statligt stöd för byggande av hiss införs där 50 procent (dock högst 650 000 kronor) av kostnaden för installationen täcks av stödet. Utredningen föreslår att 300 miljoner kronor per år avsätts för ett sådant stöd.

Login