S-ledamot spår blockpolitikens död

VAL. Både de rödgröna och Alliansen fortsätter att hoppas på att kunna bilda regering oberoende av SD. Men allt fler bedömare spår blockpolitikens död efter årets val.

I Sverige har vant oss vid att regeringsbildningen går förhållandevis geschwint. Med ett starkt Socialdemokraterna och en splittrad borgerlighet kunde S behålla makten i 40 års tid fram till 1976. De borgerliga regeringarna under Thorbjörn Fälldin splittrades båda. Det var troligtvis delvis med det i bakhuvudet som Fredrik Reinfeldt (M) tillsammans med de andra borgerliga partierna bildade Alliansen 2004. I och med bildandet av denna cementerades också blockpolitiken som vi känner den i dag, med ett rödgrönt vänsterblock och en blå allians.

Kruxet för de sju mest etablerade riksdagspartierna är att Sverigedemokraterna har trätt in på arenan sedan dess och intagit rollen som vågmästare. Det innebar svårigheter för regeringen Löfven nästan omgående. Men Alliansen hjälpte honom att fortsätta genom att sluta decemberöverenskommelsen (Dö). Nu är Dö historia och det finns inget som tyder på att något av de nuvarande blocken kommer att få egen majoritet efter valet. Trots det fortsätter partierna att förespråka dessa alternativ framför nya typer av partisamarbeten.

Nu menar dock allt fler bedömare att blockpolitiken kan sjunga på sista versen.

Login