Så vill regeringen förändra etableringslagen

ETABLERING. Reglerna för hur nyanlända och invandrare ska etableras på arbetsmarknaden ska styras via förordning och inte via lag anser regeringen som nu går vidare med att göra kraven på nyanlända mer lika de på arbetslösa.

Alliansregeringens regelverk har varit för stelbent och hindrat justeringar till nya förutsättningar anser regeringen. Förslaget som regeringen remitterade till lagrådet på måndagen innebär i praktiken att regleringen i framtiden ska ligga på förordningsnivå istället för på lagnivå som det gör idag, för att öka regeringens flexibilitet att göra justeringar av reglerna om förutsättningarna ändras. 

– Etableringslagen som började gälla 2010 har varit detaljstyrd via lag vilket skapat en inflexibilitet och gjort att det tagit tid att ta fram förändringar till ny lagstiftning, sade arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) under en pressträff på måndagen. 

Johansson lyfte dock fler aspekter av alliansregeringens etableringslag som positiva: ett tydligt jobbfokus från första dagen och att etableringsersättningen är individuell, vilket leder till att både män och kvinnor skrivs in på arbetsförmedlingen första dagen de får sitt uppehållstillstånd.

Login