SD och S i budgetbråk

VAL. SD och S står väldigt långt ifrån varandra i synen på ekonomi och budget. SD menar att S väljer redovisning som gynnar dem. Men S kontrar att SD har fel och säger att SD:s budget dessutom inte går ihop.

Budgeten är en central fråga i politiken. I stort sett alla förslag som läggs i valrörelsen kostar stora pengar och måste därför finansieras på ett eller annat sätt. Hur mycket utrymme partierna har budgetmässigt för att satsa beror dels på hur partierna väljer att omfördela statens resurser. Men också i hög grad på hur de bedömer det ekonomiska läget och vilket reformutrymme de har.  

Och i båda delarna knakar det betänkligt i fogarna mellan Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt kritiserar finansminister Magdalena Andersson för att hon pratar mer om tillväxt i termer av BNP än om tillväxt utifrån BNP per capita.  

– Det är uppenbart att finansminstern kör lite “cherry picking” bland siffrorna som finns att tillgå. Hon pratar överhuvudtaget inte om tillväxt utslaget per person, per capita, och det är det som mäter välståndet, säger Sjöstedt till Altinget. 

Login