Sjätte AP-fonden ska in under kritiserade hållbarhetsramar

Årets greenwashprisvinnare AP-fonderna kritiseras än en gång för att utlova mer än vad de levererar. Nu ska ytterligare en av fonderna få samma hållbarhetskrav på sig, men denna gången tror granskningsinitiativet Fair Finance guide att det kan få större effekt.

– Den sjätte AP-fonden är mer av en riskkapitalfond än en kapitalförvaltare som investerar på börsen. Och på så sätt har de en ännu större möjlighet att påverka och styra företag att implementera hållbarhet i sina affärsmodeller än vad de andra AP-fonderna har, eftersom de sitter med små duttar i tusentals bolag, säger Jakob König hos Fair Finance guide på Sveriges Konsumenter till Altinget.

{{factbox:2793:R}}Han instämmer dock i den övergripande kritiken mot AP-fondernas agerande, bland annat från Jordens Vänner som delar ut Greenwash-priset.
– Problemet är att riktlinjerna inte leder till hållbara investeringar, fortsätter Jakob König.

I det förslag som remitterats i veckan föreslår regeringen samtidigt att AP-fonderna ska samverka bättre kring hur väl de når målen. Är inte det en tydligare styrning?

– Det är ändå upp till AP-fonderna att formulera målen och så länge det inte kommer signaler om att det de gör i dag är otillräckligt så räcker inte det. Det blir fortfarande upp till AP-fonderna att definiera ”vad det är vi ska uppnå”, och sedan ska de tydliggöra om de når målen eller inte. Det måste komma tydligare signaler om att AP-fonderna ska bli mer aktiva engagerade ägare i de företag de investerar i. Det är där lösningen sitter.

Login