Skatteverket sågar nya regler för optioner

STARTUPS. Nya skatteregler för personaloptioner ska göra det lättare för växande företag att få tag i och behålla nyckelpersoner. Utredningsförslaget som presenterades på tisdagen har redan dömts ut av Skatteverket.

Utredningen föreslår skattelättnader för optioner till personal i onoterade bolag med färre än 50 anställda och högst 80 miljoner kronor i omsättning. Bolaget får inte vara äldre än sju år, och den som får option på att i framtiden köpa aktier till ett bestämt pris får inte vara delägare i företaget.

Om kraven är uppfyllda ska optionen inte beskattas som en förmån i jobbet när den utnyttjas, och arbetsgivaren behöver inte betala sociala avgifter på förmånen. Först när aktierna som optionen ger säljs kommer skatten, och då som skatt på kapitalinkomst. Säljaren får också använda aktiernas marknadsvärde när optionen utnyttjades som inköpspris i sin deklaration.

De nya reglerna beräknas kosta statskassan 180 miljoner kronor per år. Utredningen föreslår att det finansieras med högre ränta på alla bolags periodiseringsfonder.

Login