SKR: Det finns en tillitslucka mellan staten och lokal nivå

Regeringen vill se över regioners resursutnyttjande, kostnadseffektivitet och effektiviseringspotential. ”Den här misstänksamheten mot kommuner och regioner är ingen bra utveckling”, säger Anders Henriksson (S), ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner, till Altinget.

Sedan tidigare var det känt att regionerna får ytterligare sex miljarder i sektorsbidrag till sjukvården och att skolan får en halv miljard för 2024. Välkommet, men långt i från att lösa de ekonomiska utmaningarna enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Pengarna behöver betalas ut så fort som möjligt, men än viktigare är att regeringen kommer med tydliga besked tidigt inför höstens budget, säger Anders Henriksson, ordförande för SKR.

–Vi hade gärna hade sett en signal om långsiktigheten i de här pengarna. Utmaningarna är att kommuner och regioner tar slutliga budgetar i oktober–november. Det blir svårplanerat utan besked, säger han till Altinget. 

Ett tydligt besked har redan lämnats inför 2025. I vårpropositionen skriver regeringen att ”Regeringen ser också ett behov av att stödja regionerna i arbetet med nödvändiga strukturåtgärder som kan effektivisera verksamheterna”. En effektiviseringsdelegation tillsätts där regionerna kommer att kunna söka pengar. I höstens budget avsätts 250 miljoner kronor om året i sex år. 

Login