Storbritanniens val skakar om unionen

VÄGVAL. Britterna ska nu gå till valbåsen för att avgöra om de ska lämna eller stanna kvar i EU. På midsommaraftonens morgon kan unionen vakna upp till början på en turbulent tid.

När vallokalerna för folkomröstningen i Storbritannien har öppnat på torsdagsmorgonen är läget i opinionsmätningarna fortfarande oklart. Ska britterna lämna eller stanna i EU?

– Jag är fortfarande orolig för utgången då det är en väldigt osäker situation. Även om det nu har skett en liten uppgång för Ja-sidan jämfört med för tio dagar sedan så är det fortfarande väldigt jämnt i opinionsmätningarna. Jag tror inte att någon kan förutsäga utgången. Det beror bland annat på röstdeltagandet, säger Sveriges EU-minister Ann Linde (S).

Konsekvenserna av ett Brexit – att Storbritannien lämnar EU – är svåra att överblicka vad gäller exempelvis ekonomi, handel och om det får spridningseffekter där fler länder vill träda ur EU eller i vart fall förhandla om villkoren för medlemskapet. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har sagt att ett Brexit kan vara det första steget mot Europas upplösning.

Login