Svårare smita undan skuld i EU

EKONOMI. Nästa år inför Sverige de EU-regler som ska säkra att en skuldsatt inte gömmer banktillgångar för att slippa betala sin skuld i vid en tvist.

EU:s förordning från 2014 innebär att EU skaffar ett enhetligt system för så kallad kvarstad som ska göra det lättare för en borgenär att få sina pengar vid privaträttsliga, gränsöverskridande tvister. Genom ett domstolsbeslut om kvarstad kan borgenären säkra sin fordran och hindra att den skuldsatte flyttar sina tillgångar.

Ett beslut om europeisk kvarstad ska automatiskt erkännas och verkställas i en annan medlemsstat. EU-förordning gäller direkt i Sverige, men i en proposition föreslår nu regeringen de kompletterande regler som behövs. Bland annat blir Kronofogden ansvarig myndighet för att verkställa ett beslut om kvarstad som fattats i ett annat EU-land. En bank ska vara skyldig att på begäran av Kronofogdemyndigheten uppge om en gäldenär har ett bankkonto hos banken. Kronofogdemyndighetens begäran ska få förenas med ett föreläggande om vite, enligt regeringens förslag.

Reglerna ska tas in i en helt ny lag som enligt regeringens planer ska träda i kraft den 18 januari 2017, samma dag som EU-förordningen börjar gälla.

Login