Utredningarna att hålla koll på: Grundlagsändringar, överskottsmål och myndighetsavveckling

Carl Bildt utreder Sveriges underrättelseverksamhet, en riksdagskommitté ska bedöma om aborträtten ska in i grundlagen och femtio myndigheter ses över. Altinget listar utredningarna att hålla koll på i höst.

15 augusti. Säkerhetspolisen har velat se skärpta rutiner för säkerhetsprövning av personal som arbetar med säkerhetsklassad verksamhet. I mitten av augusti lämnar utredaren Cathrine Lilja Hansson sina förslag. Hon ska bland annat bedöma om det borde finnas ytterligare möjligheter att stänga av en anställd som inte fått godkänt vid en säkerhetsprövning.

30 augusti (delbetänkande). Genom att riva sekretesshinder mellan myndigheter vill regeringen få stopp på välfärdsbrottsligheten. Göran Lundahl, lagman vid Göteborgs tingsrätt, har fått i uppdrag att föreslå lagändringar som underlättar för myndigheter att lämna sekretessbelagda uppgifter mellan varandra. I slutet av augusti ska utredaren ha kartlagt behovet och tagit fram ett förslag på en generell möjlighet till utbyte av informationen.

31 augusti. Efter att EU antagit ett lagpaket med nya regler mot penningtvätt ska utredaren Helena Rosén Andersson ta ställning till vilka förändringar som krävs av svensk rätt och vilka verksamhetsutövare som ska omfattas av reglerna. Genom det nya EU-paketet inrättas också en ny europeisk myndighet för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism (Amla) med säte i Frankfurt.

Login