V-ledning föreslår ny valplattform

PARTIUTSPEL. Vänsterpartiet anser att makten glider partier och offentlighet ur händerna. I stället är det lobbyister, företag och finanssektor som ökar sin makt. Partiledningen vill ändra detta i sitt förslag till valplattform.

Vänsterpartiet förbereder sig inför valet nästa år och partiets ledning har nu lämnat förslag på valplattform. Enligt partiledaren Jonas Sjöstedt har valplattform ett tydligt fokus på jämlikhet. Förslaget till valplattform för Vänsterpartiet antogs av partistyrelsen i helgen och ska nu diskuteras i hela partiet och beslutas på kongressen i Karlstad den 9-11 februari 2018.

– För oss handlar valet 2018 om att ge röst åt alla de människor runt om i Sverige som känner hur klyftorna har ökat. De som ser hur vissa får hur mycket som helst medan andra lämnas efter. Alla som jobbar långa timmar på förlossningsvården, som oroar sig för hur det ska bli för mormor på äldreboendet eller som inte har råd med nya vinterkläder till barnen, kommenterar Jonas Sjöstedt.

I plattformen riktar partiet stark kritik mot vad partiledningen tycker är en utveckling där det privata tar mer makt på bekostnad av det offentliga. ”På några årtionden har makten förskjutits från demokrati till en växande finanssektor. Beslut som tidigare kunde fattas av regeringar och parlament är nu inskrivna i handelsavtal. Betalda lobbyister och PR-företag har ofta mer makt över dagordningen än partier. Det innebär att politiken i nästan alla länder har tvingats följa samma mönster: privatiseringar, fler osäkra jobb, rovdrift på miljön, sänkta skatter för de rika och större risker för oss andra”, skriver partistyrelsen i förslaget.

Login