Vallagen ändras för snabbare omval

VAL. Riksdagen har fattat beslut om förändringar i vallagen som gör att ett omval ska kunna hållas snabbare. Grundregeln ska vara att samma förutsättningar som vid det ordinarie valet hålls.

Omval hör till ovanligheterna i Sverige. Sedan författningsreformen 1974 har det endast förekommit sju gånger: sex kommunval och ett landstingsval. Tre av dessa ligger däremot i närtid. Det rör sig om kommunvalen i Örebro 2010 och Båstad 2014 samt landstingsvalet i Västra Götaland 2010. I samtliga av dessa fall tog det förhållandevis lång tid innan omvalet kunde äga rum. Vilket gjorde att omvalet i vissa fall mer fick en karaktär av ett extra val än ett regelrätt omval.

Konstitutionsutskottet uppmärksammade problemet och riksdagen uppmanade 2013 regeringen att tillsätta en utredning för ett snabbare omval. Regeringen lyssnade på riksdagen och tillsatte i oktober 2015 en särskild utredare för att undersöka möjligheterna för att snabba på omvalen. I oktober 2016 lämnade utredaren sitt betänkande (SOU 2016:71). Det är den utredningen som legat till grund för regeringens proposition som nu beslutats av riksdagen och som ska träda i kraft den 1 mars 2018.

Huvudpunkten är att ett omval framöver ska hållas inom högst tre månader från beslutet om omval. “Ett omval ska hållas så snart det kan ske och senast inom tre månader efter beslut om omval” är den exakta ordalydelsen i lagändringen.  

Login