Vi får en gammal rödgrön budget i repris

KOMMENTAR. Finansminister Magdalena Andersson (S) ska lägga fram en partipolitisk neutral budget. Men det är en lek med ord då partipolitiken kommer med hur man än vrider och vänder på budgeten.

Magdalena Andersson presenterade på onsdagen de principer som övergångsregeringen ska jobba med för att ta fram en budget den 15 november.

Pengarna måste ut i maskineriet, annars stannar det offentliga Sverige. Med tanke på det stora beroende som företag och privatpersoner har av offentliga pengar skulle mycket av privata verksamheter också avstanna. Därför gäller det att på något sätt få fram en budget som klarar av detta. Samtidigt är budgeten i sig i högsta grad partipolitik.

De principer som Magdalena Andersson angav innebär att man lämnar budgetkranarna så mycket som möjligt i samma läge som de stod i för budgeten för detta år, alltså den budget som riksdagen beslutade om för drygt ett år sedan. Det innebär att vissa verksamheter, som fått tillfälliga pengar, kommer att tjäna på det. Här hade Magdalena Andersson tänkt att öppna kranen bara ett kort tag, men nu struntar hon i att stänga dem. Satsningar som när de presenterades förra året var ytterst partipolitiska blir alltså nu opolitiska när kranen förblir öppen. 

Login