Von der Leyen: EU vill inte längre vara syndabock för andras misstag

INTERVJU. Utan EU skulle de små länderna i unionen inte ha något vaccin alls just nu, enligt EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen. Hon gör klart att hon är trött på att EU får skulden när företag inte levererar. Därför stramar hon nu åt greppet.

Förra veckan blockerade ett EU-land för första gången en leverans med covid-vaccin från att lämna europeisk mark. 250 000 doser AstraZeneca-vaccin med destination Australien hölls kvar i Italien. Och det lär inte bli sista gången det händer, om ett företag som inte klarar av att hålla sina vaccinavtal med EU-länderna skickar ut de dyrbara dropparna ur EU.

Det säger EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, i en intervju med Altinget och en rad andra europeiska medier, där det generella beskedet – levererat i en aningen hövligare ton – är att hon är trött på att se EU användas som skottavla.

Efter att under de senaste tre månaderna fått höra anklagelser om att EU har misslyckats i sin vaccinationsstrategi, fått slåss med big pharma-bossar som inte kan hålla sina löften, och med länder som kritiserar EU, men inte själva lyckas injicera det vaccin de har fått i sina medborgare, är hon nu på något av en brandsläckningsturné i det europeiska medielandskapet.

Login