Kulturbryggan blir permanent

BUDGET. Kulturbryggan blir permanent och blir en självständig del i Konstnärsnämnden. Det står klart sedan riksdagens kulturutskott behandlat utgifterna för kulturområdet.

Kulturbryggan förmedlar bidrag till nyskapande konstprojekt och får 25 miljoner om året av staten. Turerna kring Kulturbryggan har varit många. Den har hittills levt som en kommitté och fått verksamheten förlängd ett år i taget genom beslut från regeringen.

Före valet meddelade Alliansen att Kulturbryggan skulle bli permanent.  Konstnärsnämnden skulle inhysa Kulturbryggans verksamhet i sin organisation och i sina lokaler. Men Kulturbryggan skulle fortfarande vara ett eget organ med eget förfarande över fördelning av bidrag. Verksamheten skulle ha flyttat in i nämndens lokaler till årsskiftet.

Men den nya regeringen ändrade de planerna. I budgetpropositionen aviserades att den tillfälliga verksamheten i stället skulle förlängas ytterligare ett år. Detta trots omfattande förberedelser hos Konstnärsnämnden. Samtidigt skrev regeringen i sin budget att den skulle återkomma med besked om Kulturbryggans framtid.

Login