Ny försvarsmyndighet ska öppnas – men utredare dröjer

Direktiven till den utredare som ska förbereda för en ny försvarsmyndighet, med uppgift att följa miljardströmmarna till det civila och militära försvaret, ligger klara på försvarsdepartementet. Men någon utredare är inte i sikte.

Det är drygt en månad sedan som regeringen beslutade om direktiven till den utredning som ska få i uppgift för att förbereda för en ny försvarsmyndighet med uppgift att följa upp och utvärdera totalförsvaret. Men utredaren dröjer, något beslut om vem som ska leda utredningen är ännu inte fattat, enligt försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare.

Det är en viktig och en välkommen myndighet, enligt Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman. Totalförsvaret ska tillföras 800 miljarder kronor de kommande tio åren och mycket pengar på kort tid innebär alltid stora risker, enligt honom.

– Vi behöver få en myndighet som vakar över detta. Så vi försäkrar oss om att vi får mycket pang för pengarna, som vi brukar säga, sade han till Altinget i samband med regeringens beslut i april.

Login