Tullverkets bilder från utredningar hamnade hos amerikansk molntjänst

Uppgifter från Tullverkets brottsutredningar har spridit sig från tjänstemobiler till en amerikansk molntjänst. Myndigheten får rejäl bassning av Integritetsskyddsmyndigheten som dessutom utfärdar en sanktionsavgift.

Ett par medarbetare vid Tullverkets tullkriminalverksamhet har använt molntjänsten Google Foto i sina tjänstemobiler. Tjänstemännen har kopplat sina privata konton till tjänstemobilerna, varpå foton och filmer som tagits i tjänsten automatiskt synkats till den amerikanska molntjänsten.

Tullverket har i sitt försvar till Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) uppgett att Google Foto inte varit tillåten inom myndigheten, men det argumentet håller inte, enligt Imy.

– Att användningen av molntjänsten var otillåten fråntar inte Tullverket det ansvar som myndigheten har som personuppgiftsansvarig. Tullverket har inte vidtagit lämpliga tekniska och organisatoriska åtgärder för att förhindra det inträffade genom att befintliga rutiner och tekniska spärrar för att hindra att uppgifter från tjänstemobiler kopieras och lagras i en amerikansk molntjänst varit bristfälliga, säger Jonas Agnvall, som har lett Imy:s granskning, i ett pressmeddelande.

Login