M: Regeringen bryter betygsuppgörelsen

BETYG. Moderaterna anser att regeringen har brutit mot överenskommelsen om betyg på försök i årskurs 4 då skolor som ingår i pilotprojektet ska jämföras med skolor som har estetiska lärprocesser. 

Som Altinget rapporterade om under onsdagen går regeringen vidare med förslaget att införa betyg från årskurs 4 i som mest 100 skolor. Överenskommelsen innebär att betygsåldern ska kvarstå som i dag, det vill säga från och med årskurs 6, men försöksverksamhet genomförs där skolor ges möjlighet att ge betyg från årskurs 4. Försöket ska påbörjas senast 2017 och följas och utvärderas löpande av Skolverket. 

Skolverket har varit kritiskt till förslaget i sitt remissvar och menar att utvärderingen om betyg från årskurs sex bör bli klar först. Lärarförbundet är också kritiska till att elever får betyg redan från årskurs 4. 

Moderaternas skolpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall tycker inte att regeringsförslaget motsvarar vad man avtalat med alliansen i betygsöverenskommelsen. I lagrådsremissen framgår det att de skolor som under nästa år ska ingå i pilotprojektet för betyg i årskurs fyra ska jämföras med skolor som på eget initiativ medvetet börjat arbeta med estetiska lärprocesser i olika ämnen, daglig rörelser och mer elevaktivitet. Detta eftersom det enligt regeringen kan liknas vid försök på att införa betyg. 

Login