Minister vill stärka studentkårers inflytande

UNIVERSITET. Det finns risk för att beroendeställning mellan studentkår och lärosäte påverkar möjligheterna för kårerna att bedriva ett självständigt och meningsfullt studentinflytande, enligt Hellmark Knutsson.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning och Caroline Sundberg, ordförande Sveriges förenade studentkårer, skriver i en debattartikel i Upsala Nya Tidning, UNT, att det sedan kårobligatoriets avskaffande finns oroande signaler om villkoren för ett starkt och oberoende studentinflytande.

”För att skapa ett starkt och oberoende studentinflytande ser vi därför ett behov att se över studentkårernas oberoende och förutsättningarna för deras verksamhet. Frågor om kårernas jämlika villkor och deras förutsättningar att självständigt bedriva ett starkt studentinflytande behöver särskilt uppmärksammas”, skriver de i debattartikeln.

Regeringen har därför gett i uppdrag till Universitetskanslersämbetet (UKÄ) att kartlägga och analysera studentinflytandets förutsättningar efter kårobligatoriets avskaffande.

Login