Tyskland vill satsa 100 miljarder extra på utbildning

KORTNYTT. Som en del av den tyska regeringsförhandlingen mellan Merkels kristdemokrater (CDU) och Socialdemokraterna (SPD) föreslås en mångmiljardsatsning på utbildning, rapporterar Süddeutsche Zeitung.

Utbildningsområdet i Tyskland föreslås få närmare 10 miljarder euro (ca 100 miljarder kronor) extra under en fyraårsperiod. Förslaget beskrivs i tysk media som ett "prestigeprojekt" för Socialdemokraterna och en viktig del för att deras medlemmar ska godkänna regeringsförhandlingarna med Kristdemokraterna.

Om förslaget ska bli verklighet krävs dock stöd från andra partier. Framför allt krävs en lagändring så att man från centralt håll får möjlighet att finansiera delar av utbildningssystemet. I dag är utbildningsområdet i Tyskland helt och hållet delstaternas ansvar.

60 miljarder kronor ska enligt förslaget gå till hela utbildningskedjan, från förskola till universitet. Ytterligare 35 miljoner kronor ska läggas på att genomföra den "digitaliseringspakt" som presenterades av regeringen år 2016. Den går ut på att de 40 000 skolorna i Tyskland ska få snabbt internet och modern IT-kommunikation.

Login