Grafik: Här talar politikerna på första maj

Efter två år med digitala tal och firanden uppmärksammas första maj återigen på gator och torg. Ministrar, parlamentariker och fackliga företrädare deltar vid arrangemang på flera håll i landet.

Förra året ombads den som ville uppmärksamma arbetarrörelsens dag att hänga ut något rött från balkongen och lyssna till digitala tal. I år återupptas mer traditionella former för firandet, med demonstrationståg och torgmöten runtom i landet.

Altinget har sammanställt de platser där nationella företrädare för Socialdemokraterna, LO och Vänsterpartiet håller första maj-tal på söndag. Alla ministrar i den socialdemokratiska regeringen skickas ut och ackompanjeras på vissa håll av företrädare från LO-förbunden.

Socialdemokraternas ordförande, statsminister Magdalena Andersson, stannar i huvudstaden. På förmiddagen håller hon tal i Sundbyberg och på eftermiddagen på Norra bantorget i centrala Stockholm där hon också får sällskap av europaparlamentariker och riksdagskandidat Jytte Guteland.

Partiet har i år två paroller: ”Sverige kan bättre” och ”Alla folks frihet”. Den senare har tagits fram med anledning av kriget i Ukraina.

– Det handlar förstås om vår övertygelse att det är med gemensamma krafter som vi kan lösa samhällsproblemen och för att visa vår solidaritet med folket i Ukraina. Tillsammans står vi starka, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

De är tillbaka för att tala

Vänsterpartiet demonstrerar i år under parollen ”Allas välfärd”. Partiledare Nooshi Dadgostar ska tala i Kungsträdgården, Stockholm, och partiets ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati besöker Malmö och Lund. Hans företrädare Ulla Andersson håller tal i Gävle där hon är Vänsterpartiets förstanamn i regionvalet.

Tidigare statsminister Stefan Löfven kommer att ansluta till Socialdemokraternas första majfirande i Ale och Kungälv där han väntas hålla tal. Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin besöker Malmö och LO:s ordförande Susanna Gideonsson ska hålla tal på Götaplatsen i Göteborg. Karl-Petter Thorwaldsson, tidigare ordförande för LO och numera näringsminister, kommer att tala i Södertälje och Botkyrka.

Utrikesminister Ann Linde ska till Kalmar och Nybro tillsammans med Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm. Finansminister Mikael Damberg håller tal i Uppsala, försvarsminister Peter Hultqvist i Karlskoga och Örebro och EU-minister Hans Dahlgren åker till Gotland.

Endast Region Värmland blir utan ministerbesök i år. Där talar i stället Margot Wallström som var utrikesminister 2014–2019.

I norra Sverige talar bland annat skolminister Lina Axelsson Kihlblom (Umeå) och civilminister Ida Karkiainen (Örnsköldsvik). Söderut väntas bland annat kulturminister Jeanette Gustafsdotter (Karlskrona och Ronneby) och integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (Växjö) hålla tal.

Familjedag

Kristdemokraterna uppmärksammar den första maj på andra sätt. Partiledare Ebba Busch ska hålla tal på partiets Familjedag i Sundsvall med aktiviteter för familjen, ansiktsmålning och DJ.

Sverigedemokraterna, som tidigare pratat om att arrangera egna evenemang den första maj, meddelar till Altinget att de inte har planerat något i år utan i stället ”avser gästa andra arrangörers evenemang”.

Forrige artikel Gd ska utreda hur namn på fler offentligt anställda kan anonymiseras Gd ska utreda hur namn på fler offentligt anställda kan anonymiseras Næste artikel Anders W Jonsson (C) om valets viktigaste sjukvårdsfråga: ”Låt tusen blommor blomma” Anders W Jonsson (C) om valets viktigaste sjukvårdsfråga: ”Låt tusen blommor blomma”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.