”Porrens skeva normer sopas under mattan”

REPLIK. Att hålla porrindustrin i handen och tro att den bidrar till normalisering av den kvinnliga orgasmen och sexuell frigörelse är naivt. Hur många vittnesmål krävs för att ungas berättelser ska få ta plats, skriver SNAF – Sexualkunskapen ni aldrig fick.

Af Ebba Carlsson, Ida Karseland och Ebba Bjelke
SNAF – Sexualkunskapen ni aldrig fick

Fler ungdomar pratar ut om porr och hur de anser att den påverkar dem själva och andra ungdomar. Det kan vi exempelvis se i Tänktills ungdomspanel och unga relationers årsrapport, liksom bland ungdomar vi möter online och offline i vårt arbete.

Unga vittnar om hur de själva anser att sex porrifierats och att de varit med om både verbalt och fysiskt våld, så som att ha blivit ofrivilligt strypta, slagna och blivit kallade för nedvärderade ord under sex.

Vad som gömmer sig

Porrindustrin är en industri som upprätthåller sexism, rasism, pedofili och stereotyper i sina filmer och sänder skeva budskap som varken bör normaliseras eller imiteras. Vi hör unga vittna om hur de blivit utsatta för det de själva ser i porren, alltså övergrepp både fysiska som verbala.

Att unga härmar det de ser i porr är inte förvånande då det inte finns en motpol eller fungerande sexualkunskap som går in på djupet om vad sex är, i alla dess former. Sexualkunskapens brister lämnar kunskapsluckor som unga självklart vill få svar kring. Men att hålla porrindustrin i handen och tro att den bidrar till normalisering av den kvinnliga orgasmen och sexuell frigörelse är naivt.

Hämndporr, pedofili, incest, våldtäkter, människohandel med mera är vad som gömmer sig under det glorifierade namnet ”porr”. Att inte ta in detta i debatten när vi pratar om varför porr bör regleras och granskas är ett svek mot alla de utsatta kvinnor som drabbas både av dem bakom kameran och av den person som härmar vad han sett.

Porrens skeva normer

Vi som tillhör den generation som har växt upp med porren så nära till hands vet hur det är att bli influerad av den. Hur många vittnesmål krävs för att ungas röster och berättelser ska få ta plats? Vi har precis bevittnat ett globalt uppror mot sexuellt våld, #metoo, men trots detta verkar vi inte ha lärt oss att tro på den som talar om sexuellt våld.

Hur länge ska vi sopa porrens skeva normer under mattan och avfärda ”porrskadade” och sexuella övergrepp som är influerade av porren? Det är varken hållbart eller hälsosamt att blunda för att porrindustrins fundament är byggt på misogyni vilket speglas i dess filmer. Normer påverkar oss och just nu normaliserar porren våld, förnedring och kränkningar i olika former.

Ta unga på allvar

Så när ska det vara nog, hur många ungdomar behöver ryta ifrån innan vuxna lyssnar och tar deras känslor, tankar och reflektioner på allvar?

Forrige artikel Debatt: Totalt haveri att bunta ihop LSS som en riskgrupp Debatt: Totalt haveri att bunta ihop LSS som en riskgrupp Næste artikel ”Vem är Försäkringskassan till för och vad är myndighetens uppdrag?” ”Vem är Försäkringskassan till för och vad är myndighetens uppdrag?”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.