Sjukvården prioriteras i S skuggbudget

Sjukvården kommer att vara i fokus för den skuggbudget som Socialdemokraterna presenterar i dag. ”Att regeringens pengar inte räcker till på långa vägar är uppenbart”, säger gruppledare Lena Hallengren till Altinget.

Delar av socialdemokraternas budgetmotion har redan presenterats. En skatt på bankernas räntenetto ska ge tio miljarder för at bekosta bland annat ett extra barnbidrag och en statlig byggstimulans ska öka bostadsbyggandet. 

Men huvudfokuset i skuggbudgeten kommer att vara pengar till sjukvården, delvis finansierad med att andra skattelättnader tas bort. Socialdemokraterna vill också behålla platspåseskatten, som regeringen sagt ska skrotas.

Pandemipengarna räcker inte

Lena Hallengren vill inte berätta exakt hur mycket pengar S lägger till vården innan budgetmotionen blir offentlig, men det handlar om betydligt större tillskott än de tio miljarder i generella statsbidrag och tre miljarder i sektorsbidrag till vården som regeringen avsatt.

– Vi är väldigt bekymrade för vården. De besparingar som rullas ut nu i regionerna, det vet regeringen om och ändå struntar de i att ge regionerna det stöd de behöver. De hänvisar till pandemipengarna, men det finns en uppskjuten vårdskuld. De räcker inte på långa vägar, säger hon.

{{toplink}}

I skuggbudgeten kommer det också att finnas ett förslag om en annan fördelning av statsbidragen. I dag gäller principen 70 procent till kommunerna, och 30 procent till regionerna.

– Delvis ja, det kommer det att göra. Det är klart att vi funderat på det. Vi vill se till att de resurser vi har går till sjukvården, säger Lena Hallengren.

Enligt intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner beräknas det samlade underskottet för nästa år till 28 miljarder, där regionerna står för 22 miljarder. 

Är det rimligt att staten ska täcka hela underskottet? Regionerna har ju beskattningsrätt. 

– Jag tror att hela SD-regeringen är medveten om att om man tvingar fram skattehöjningar så slår det lika för alla. Det är inte en bra idé.

Men är det statens ansvar att täcka förlusterna?

– Det är ingen tvekan om att behoven är så mycket större än dem som regeringen väljer att möta. Det var rimligt i pandemin och det är rimligt i dag. Att prata om kronor och ören, det täcker ju inte i närheten av det som inflationen ätit upp, säger Lena Hallengren.

S presenterar hela sin skuggbudget under torsdagseftermiddagen.

Forrige artikel Dubbla skattehöjningar i Stockholm Dubbla skattehöjningar i Stockholm Næste artikel Diplom ska lyfta läkares fortbildning Diplom ska lyfta läkares fortbildning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.