"Sverige behöver inga genvägar i lagstiftningen"

SLUTREPLIK. Debatten har kommit långt ifrån sakfrågan anser Karin Meyer VD för Apotekarsocieteten. I grunden handlar det om att läkemedel är ändamålsenligt om det uppvisar effekt. Ett krav som homeopatiska preparat är undantagna från.

Av: Karin Meyer
Vd för Apotekarsocieteten
 

Debatten kring antroposofiska läkemedel handlar om huruvida Sverige ska implementera läkemedelsdirektivets artikel 16.2 i lagstiftningen och inget annat. Om det finns den effektdokumentation som Eva- Marina Szöges framhåller så är det inget som hindrar att företagen som producerar dessa produkter ansöker om att få registrera produkterna enligt befintlig lagstiftning. Vi anser att dessa företag precis som andra bör ha samma ansvar för grundläggande konsument- och patientsäkerhet.

Homeopatiska läkemedel finns redan som begrepp i svensk lagstiftning (EU direktiv 2001/83/EG artikel 14) och innefattar produkter som inte anges ha en viss terapeutisk effekt och som är avsedda att intas genom munnen eller appliceras utvärtes och som beretts enligt en erkänd homeopatisk metod om graden av utspädning garanterar att läkemedlet är oskadligt. Läkemedelsverket granskar preparatens kvalitet och säkerhet men gör ingen bedömning om ett sådant preparat har effekt.

Finns krav på effekt

För vanliga läkemedel finns krav på att en produkt som ska kallas läkemedel ska vara av god kvalitet och ändamålsenligt. Ett läkemedel är ändamålsenligt om det uppvisar effekt för sitt ändamål och vid normal användning inte har skadeverkningar som står i missförhållande till den avsedda effekten, det vill säga att det ska ha dokumenterad effekt och säkerhet för det angivna terapeutiska användningsområdet.

För dessa läkemedel ska företagen även kunna beskriva hur effekten uppnås, vilket är en viktig del i den säkerhetsuppföljning som krävs för att se att ett läkemedel lever upp till kraven på ändamålsenlighet. Homeopatiska preparat är undantagna dessa krav på effekt.

Nuvarande lagstiftning räcker

Det vi menar är att samtliga preparat som används inom svensk sjukvård och kallas läkemedel ska leva upp till kraven för svensk läkemedelslagstiftning. Vår inställning står fast. Ansvarig minister och övriga politiker behöver inte göra någonting. Sverige har redan en bra och patientsäker läkemedelslagstiftning. Homeopatiska läkemedel och vissa antroposofiska kan även fortsatt registreras som sådana men om de ska användas för specifika sjukdomstillstånd eller för injektion så ska de uppfylla samma krav på effekt som för vanliga läkemedel och inte ha några genvägar.

Forrige artikel "Dags för en samlad tolktjänst" Næste artikel Rasmus Ling (MP): Snusförbud på arbetstid är helt orimligt Rasmus Ling (MP): Snusförbud på arbetstid är helt orimligt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.