Tegnell in i universitetsstyrelse

Regeringen har utsett styrelseordförande och ledamöter i universitetens styrelser. Bland dem finns flera generaldirektörer och välkända namn från vård- och omsorgssektorn.

Förordnandena har föregåtts av en process där regeringen utsett två nomineringspersoner per lärosäte. Deras uppdrag var att föreslå externa ledamöter, inklusive ordförande, för respektive lärosäte. Nu är utnämningarna klara och de ny- och omvalda ledamöterna är tillsatta för perioden den 1 oktober 2024 till den 30 april 2028. Totalt berörs 239 personer av besluten. 

Bland de nya ledamöterna återfinns den tidigare statsepidemiologen Anders Tegnell som tar plats  i styrelsen för Linköpings universitet. 

– Det är förstås väldigt roligt och en stor ära att få vara en del av styrelsen på mitt gamla universitet, säger han i ett uttalande till universitetets hemsida.

Flera ledamöter får också förnyat förtroende. Olivia Wigzell, som vikarierar som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, fortsätter som ordförande för Malmö universitet. I den styrelsen återfinns även Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, och Harriet Wallberg, professor och nu den som utreder eventuella lagkrav på fortbildning för vårdpersonal. 

Den tidigare statssekretaren Maja Fjaestad fortsätter i styrelsen för Göteborgs universitet och får nu sällskap av Föräkringskassans generaldirektör Nils Öberg. 

Forrige artikel Hon är årets fysioterapeut Næste artikel Hon är Årets barncancerforskare 2024