Wikström: Mer tillsyn för att minska rökning på skolgårdar

MILJÖ. Folkhälso­minister Gabriel Wikström (S) vill begränsa rökningen på landets skolgårdar genom ökad tillsyn. Det är i dag inte tillåtet att röka på skolgårdar men efterlevnaden av förbudet är inte alltid den bästa. 

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (FP) har lyft problemet i en skriftlig fråga till Gabriel Wikström. Westerholm hänvisar till undersökningar som visar att andelen skolgårdar där det röks ”varierar mellan de undersökta länen men så höga siffror som 83 procent av högstadieskolorna och 94 procent av gymnasieskolorna har presenterats”.

Gabriel Wikström anser att tillgängligheten är avgörande. ”Vi vet att tillgänglighetsbegränsande insatser har bäst effekt för att motverka ANDT (alkohol, narkotika, dopning och tobak) och tillsynen är en bärande komponent i en tillgänglighetsbegränsande ANDT-politik”, skriver han i sitt svar till Westerholm.

Wikström påpekar att regeringen har avsatt 12 miljoner kronor för att utveckla tillsynen. ”Dessa medel har bidragit till att utveckla tillsynen bl.a. avseende rökfria skolgårdar”.

Wikström tar i detta sammanhang även upp regeringens tilläggsdirektiv till utredningen om genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv. Wikström menar att det utökade uppdraget har som främsta syfte att skydda barn och unga från tobaksprodukter.

Utredaren ska föreslå:

  • Exponeringsförbud för tobaksprodukter.
  • Krav på neutrala tobaksförpackningar.
  • Begränsning av tobaksrökning på vissa allmänna platser.

Forrige artikel Inget besked från sjukvårdsministern kring särläkemedel Næste artikel Enklare få hjälp över gräns
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom. 

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.