Myndighet flyttar – innan den finns

Om ett drygt år skulle den nya Utbetalningsmyndigheten öppna i Södertälje. Men nu letar myndigheten i stället lokal i Stockholm efter beslut från regeringen. ”Vi visade dem flera fina lokaler men de verkade ha bestämt sig”, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den 1 januari 2024 inrättas den nya Utbetalningsmyndigheten som bland annat ska förebygga, förhindra och upptäcka felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

Tidigare i år stod det klart att myndigheten skulle lokaliseras till Södertälje, ett besked som gjorde kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) glad:

– Det här är bra för Södertälje och det känns helt rätt att myndigheten placeras här hos oss. Vår kommun var den första som började arbeta systematiskt mot välfärdsbrottslighet, sa hon då.

I ett tilläggsdirektiv från den nya regering ändras nu lokaliseringsorten till Stockholmsområdet. ”Det var svårt att säkerställa tillräckligt med lokaler med rätt säkerhetsklass”, skriver pressekreterare Niklas Gillström i ett mejl till Altinget. 

Mikael Westberg är särskild utredare med uppdrag att inrätta den nya myndigheten:

– Vi har utrett möjligheten att lägga den i Södertälje och har haft en dialog med Regeringskansliet om förutsättningarna för att komma igång med verksamheten. Det finns goda skäl att ge lite friare ramar att hitta en lämplig lokal på ett större geografiskt område, säger han till Altinget.

{{toplink}}

Regeringskansliet ringde

Boel Godner (S) fick ett samtal från Regeringskansliet för en vecka sedan om det nya direktivet. Det hade varit roligt med fler statliga jobb i Södertälje, tycker den socialdemokratiska kommunpolitikern.

”Vi såg dock hur intresset för Södertälje svalnade betänkligt hos kommittén efter valet. Vi visade dem flera fina lokaler men de verkade ha bestämt sig”, skriver hon i en kommentar till Altinget. 

I utredningen från 2020, ledd av Ann-Marie Begler, föreslogs myndigheten ligga ”tillräckligt nära Stockholm” och med närhet till en större arbetsmarknadsregion, universitet och högskolor.

– Det här är en myndighet som kommer jobba med väldigt specialiserad arbetskraft. Det kommer vara en stor andel dataanalytiker och avancerade it-medarbetare. Det ställer naturligtvis krav på att man lokaliserar myndigheten i en arbetsmarknadsregion där det är så enkelt som möjligt att rekrytera den specialistkompetensen, säger Mikael Westberg till Altinget. 

Det ska myndigheten göra

Myndighetens kärnuppgifter kommer vara att administrera ett system med transaktionskonto som ska hantera alla betalningsordrar från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden, Arbetsförmedlingen och Skatteverkets skattekonto, men också komplettera kontrollen av välfärdsutbetalningarna.

– Den andra kärnuppgiften är att myndigheten ska utföra systemövergripande dataanalyser och granskningar med de här transaktionerna som grund, men också väsentligt fler uppgifter än vad man kan göra i dagsläget.

{{toplink}}

Lagändringar på gång

Senare i år väntas regeringen lägga fram en proposition med de lagändringar som krävs för myndighetens verksamhet. För Mikael Westberg är nästa deadline i mars då han ska presentera förslag på budgetunderlag för 2024–2026, verksamhetsplan och liknande som behövs för myndighetens uppstart.

Men även om mycket förberedelser görs nu kommer verksamheten, med transaktionskontosystemet, inte vara i full drift förrän i slutet av 2026.

Generaldirektören kommer utses av regeringen, men nu har rekryteringen av personal inletts.

– Vi börjar nu i en första omgång att söka ett antal avdelnings- och stabschefer som tillsammans med generaldirektör och styrelse ska leda myndigheten. Men snart kommer vi också söka medarbetare och andra specialister som kommer behövas redan under 2023 för att ha tillräcklig förmåga på plats.

Tar det med ro

Runt hundra personer ska anställas till den nya myndigheten. För Södertälje hade det kunnat vara en fin möjlighet att erbjuda nya arbetstillfällen till invånarna. Boel Godner tycker det är tråkigt, men tar det med ro:

”Det finns extremt många arbetstillfällen i Södertälje. 80 procent av dem i det privata näringslivet, många av dem högspecialiserade. Vi är en av få kommuner där det offentliga inte är största arbetsgivare. Vår främsta uppgift är och förblir att näringslivet ska kunna växa och blomstra”. 

Beslutskedja: Inrättande av Utbetalningsmyndigheten

4/3
2022
9/12
2022
19/2
2023
6/3
2023
8/5
2023
31/12
2023
31/12
2023

Forrige artikel Regeringens besked: Tar inte strid om minimilöner Regeringens besked: Tar inte strid om minimilöner Næste artikel Arbetsförmedlingens gd: Ökad arbetslöshet trots lediga jobb Arbetsförmedlingens gd: Ökad arbetslöshet trots lediga jobb
Forskare: Rikta om nya studiestödet

Forskare: Rikta om nya studiestödet

Det är främst personer med en bra ställning på arbetsmarknaden som beviljas omställningsstudiestödet, visar en ny studie. ”Rikta stödet till de som behöver det mest”, säger David Seim, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.