Nya EU-parlamentariker ska gå utbildning för att motverka mobbning av anställda

Framtidens EU-parlamentariker måste bli bättre chefer. Efter åratal av klagomål och trakasserier mot europeiska folkvalda skickas nu alla nyvalda parlamentariker till obligatorisk utbildning i konflikthantering.

BRYSSEL. Nästa generation av europeiska folkvalda kommer att delta i en kurs i gott uppförande för chefer.

Detta beslutades av en majoritet av de nuvarande ledamöterna i Europaparlamentet när de förra veckan sammanträdde för allra sista gången i Strasbourg före utgången av denna valperiod.

Beslutet följer på en femårsperiod som har lämnat spår av klagomål om mobbning och trakasserier bland europeiska förtroendevalda. Altinget har tidigare rapporterat om att över 550 anställda på parlamentet har upplevt psykiska trakasserier på jobbet.

Förra veckans beslut bygger på åtgärder från förra året för att stärka EU-personalens möjligheter till rättslig prövning och inrätta en medlingstjänst för att lösa konflikter.

{{toplink}}Kursen ska bland annat stärka EU:s förtroendevalda inom rekryteringspolitik, god teamledning, konfliktlösning och förebyggande av mobbning.

Totalt har 35 officiella klagomål inletts mot EU-parlamentariker under den nuvarande mandatperioden, som inleddes i juli 2019, varav ungefär en tredjedel har lett till verkliga sanktioner mot parlamentarikern, enligt parlamentets generaldirektör för personalpolitik, Kristian Knudsen.

Bakom den döljer sig dock en mycket större mörkertal, har både han och facket för EU-anställda USF tidigare berättat för danska Altinget.

Viktig pusselbit

Kursen finns redan tillgänglig för parlamentariker, men har fram tills nu inte varit obligatorisk.

Europaparlamentets personalchef Kristian Knudsen kallar det ”en mycket viktig pusselbit” i det arbete för att förebygga mobbning i parlamentet som pågått under det senaste året. Det har bland annat stärkt rutinerna kring formella klagomål och skapat mer fokus på att ta hand om anställda efteråt.

Han påpekar att många, särskilt yngre parlamentariker, har efterfrågat fler verktyg när de efter att ha blivit valda plötsligt befinner sig ensamma som chef för sitt eget lilla team av anställda.

– För det är inte bara en fråga om hur man undviker mobbning, det är lika mycket en fråga om hur man skapar en bra arbetsmiljö, ett bra team och var man ställer förväntningar på varandra från början, förklarar Kristian Knudsen och fortsätter:

– Det är nästan ett litet bolag man bildar. Och därför är det viktigt att ledamöterna redan från början har instrument, men också vet vilket stöd de kan få från parlamentet, så att vi skapar en bra grund. Vi förnekar inte att det finns konflikter. Men vi ger en del information om hur man hanterar de allvarligare konflikterna som mobbning eller andra former av olämpligt beteende, säger han.

Ytterhögern mest skeptiska

89 av de 705 förtroendevalda röstade nej till att göra kurserna obligatoriska. Fältet av nej-sägare dominerades kraftigt av de två EU-skeptiska grupperna längst till höger i parlamentet, ECR och ID.

Bland de 21 svenska parlamentarikerna röstade samtliga för förutom Sara Skyttedal (tidigare KD, numera politisk vilde) som röstade emot, samt Sverigedemokraternas Charlie Weimers och Johan Nissinen som lade ner sina röster och kristdemokraten David Lega som inte röstade. 

De nya reglerna träder i kraft i juli. Då kommer också de 720 nyvalda EU-parlamentarikerna att träffas för första gången efter valet den 6–9 juni.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats med uppgifter om hur de svenska ledamöterna röstade. 

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel Så här har vi gjort valkompassen Næste artikel S och V: Mer till vården, extra CSN och byggmiljarder S och V: Mer till vården, extra CSN och byggmiljarder
Forskare: Rikta om nya studiestödet

Forskare: Rikta om nya studiestödet

Det är främst personer med en bra ställning på arbetsmarknaden som beviljas omställningsstudiestödet, visar en ny studie. ”Rikta stödet till de som behöver det mest”, säger David Seim, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.