Nyvald ordförande vill ha verkstad kring kompetensförsörjningen

Offentlig sektors kompetensförsörjning handlar inte bara om matchning utan om personer. ”Det finns inte alls människor”, säger Åsa Wiklund-Lång, nyvald ordförande i beredningen för kompensförsörjning.

Efter bara några veckor är det byte på ordförandeposten i beredningen för kompetensförsörjning som Sveriges Kommuner och Regioner precis dragit i gång. Den tidigare ordföranden Bodil Hansson (S) har avsagt sig uppdraget och nu går klubban över till Åsa Wiklund-Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle, som konstaterar att det här är ett uppdrag som inte gick att tacka nej till.

– Det är en fråga som alla kommuner och regioner sliter med dagligdags. Det jag tycker är spännande med beredningen är hur vi kan sätta ihop de olika områdena. Beredningen kan ju inte ensamt jobba med det här, säger hon till Altinget.

Matchning räcker inte

Konkret handlar det om att sätta ihop politikområden som arbetsmarknad, utbildning, arbetsgivare i ett och också ta med de fackliga organisationerna.

– Det är så många parter som är ansvariga här. Både statliga, lokala och regionala och det behöver gå ihop. Det gör det inte idag, så det blir den största uppgiften.

Åsa-Wiklund Lång säger att diskussionen om matchning mellan arbetskraft och arbetsmarknad inte ger hela bilden. 

– Det här är en nyckelfråga. Vi hamnar i diskussionen om att det inte finns rätt kompetens, men det finns inte alls människor. Man kan jobba hårdare med matchning, men vi måste hitta stimulanser för att fler ska vilja bli till exempel undersköterska. Nu lagar vi efter läge, vilket gör att vi står med kvalitetsbrister på grund av kompetensförsörjningsfrågan.

Vill ha samarbete

Kunskapen om hur behoven ser ut finns.

– Vi behöver nog inte utreda så mycket mer. Nu handlar det mer om ”vad gör vi då?”. Det går inte att jobba med en sektor i taget och det är det jag tycker ska bli spännande att se om vi kan komma längre när vi arbetar tillsammans.

Socialdemokraterna ville ha en kommunstyrelseordförande till uppdraget i beredningen.

Vilka frågor tar du med dig in i beredningen utifrån ett kommunalpolitisk perspektiv?

– Det går nästan inte att säga att det är det ena eller det andra. Det kommunen själv kan råda över är mjuka värden som avgör om man är en attraktiv arbetsgivare, men det finns så många delar som man inte råder över. Det är hela utbildningssystemet, arbetsmarknadspolitiken och så vidare. Som långvarig kommunpolitiker har man ganska klart för sig var glappen finns.

Var börjar ni? 

– Ja, var börjar vi? Jag är ganska säker på att det inte är några stora utredningar som behöver sättas igång. Nu handlar det mer om hur vi ska sätta ihop det här. Jag ser fram emot samverkan både med departement och ansvariga ministrar.

Forrige artikel Sveriges arbetslöshet fjärde högst i EU Sveriges arbetslöshet fjärde högst i EU Næste artikel Subventionsrace när industrireform går till förhandling – men Volvo vill se annat fokus Subventionsrace när industrireform går till förhandling – men Volvo vill se annat fokus
Myndigheter slås samman

Myndigheter slås samman

Regeringen går vidare med delar av förslaget om att slå samman flera myndigheter. Den 1 januari 2026 ska sex myndigheter bli tre.

Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.