Behovet av nya bostäder större än beräknat

Det behövs 67 300 nya bostäder årligen till och med 2030 – en ökning med sex procent jämfört med de beräkningar som Boverket gjorde för ett år sedan. 

Enligt nya beräkningar från Boverket behövs fler nya bostäder per år än vad man tidigare bedömt. Fram till och med 2030 behöver 67 300 nya bostäder byggas per år, sex procent mer än bedömningen förra året. 

Att behovet ökar beror på att antalet hushåll ökar mer än vad SCB förutspådde för ett år sedan. Men också på att takten i bostadsbyggandet är fortsatt för lågt för att underskottet ska betas av. 

– Det mest oroväckande är inte att byggbehovet nu skrivits upp med sex procent utan det är att det redan allvarliga läget med ett stort historiskt bostadsunderskott nu riskerar att försämras när bostadsbyggandet stagnerat samtidigt som befolkningen fortsätter att öka, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket enligt ett pressmeddelande.

Han tilläger: 

– I vår senaste byggprognos för nästa år bedöms lite drygt 20 000 bostäder att påbörjas 2024. Det är långt ifrån det behov vi har, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket enligt ett pressmeddelande. 

Bengt J Eriksson, bostadsmarknadsexpert på Boverket, menar att utmaningarna på bostadsmarknaden som den kraftiga inbromsningen innebär riskerar att bestå och förvärras fram till 2030. 

– Personer som står utanför bostadsmarknaden riskerar att få ännu svårare att ta sig in och trångboddheten riskerar att öka, säger han.

{{toplink}}

Forrige artikel Fastighetsmäklarinspektionen kan slås ihop med Konsumentverket Fastighetsmäklarinspektionen kan slås ihop med Konsumentverket Næste artikel Riksbanken vill bli mer snabbfotad – fler räntemöten nästa år Riksbanken vill bli mer snabbfotad – fler räntemöten nästa år
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.