Efter förseningen: Då ska den nya EU-kommissionen presenteras

Alla som otåligt inväntar beskedet om den nya EU-kommissionen får hålla sig några dagar till. Dagen innan den förväntade presentationen på onsdagen sköts datumet upp till nästa vecka. Förseningen kommer efter att Slovenien ersatte sin manliga kandidat med en kvinna under helgen.

BRYSSEL. Det var tänkt att ske på onsdagen. Den omvalde kommissionsordföranden skulle då avslöja exakt vilka poster de 26 nya kommissionärskandidaterna skulle få.

Men på tisdagen kom beskedet att Ursula von der Leyen skjuter upp presentationen av sitt nya team av EU-kommissionärer. Nu får både kandidaterna och allmänheten vänta en hel vecka innan pusslet slutligen är lagt.

Anledningen är, enligt Ursula von der Leyens talesperson, att den slovenska kommissionärskandidaten Tomaž Vesel valde att dra tillbaka sin kandidatur i fredags.

Under de senaste veckorna har von der Leyen efterfrågat fler kvinnliga kommissionärskandidater än vad medlemsländerna ursprungligen nominerade, och bara en tredjedel är kvinnor.

{{toplink}}Slovenien är ett av de länder som hon sägs ha satt press på för att få dem att byta ut sin manliga kandidat mot en kvinna.

På måndagen utsåg den slovenska regeringen en ny – och den här gången en kvinnlig – kandidat i form av Marta Kos, tidigare presidentkandidat och numera konsult i Bryssel för lobbyfirman Kreab.

Men för att utnämningen ska bli officiell måste Marta Kos också godkännas av landets eget parlament.

Därför kommer von der Leyen inte att kunna tillhandahålla ett helt team av kommissionärer förrän först nästa vecka.

– Eftersom Sloveniens kandidat till kommissionärsposten inte är officiellt nominerad förrän på fredag har kommissionen valt att skjuta upp presentationen tills listan över kandidatkandidater är klar, sade Ursula von der Leyens talesperson Eric Mamer vid en presskonferens i Bryssel på tisdagen.

Presentationen av den kommande EU-kommissionen kommer i stället att äga rum tisdagen den 17 september i Strasbourg.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk

Forrige artikel Kristersson lovar Sverigehus och lättade regler för studentbostäder Kristersson lovar Sverigehus och lättade regler för studentbostäder Næste artikel Hon talar mest i riksdagen – Carlson tar andraplatsen bland ministrarna Hon talar mest i riksdagen – Carlson tar andraplatsen bland ministrarna