Byggandet avgjorde valet i Knivsta – vill omförhandla fyrspårsavtalet

Men nästan en fördubbling av antalet röster har partiet Knivsta.nu vunnit en jordskredsseger i Knivsta kommun. Nu vill de omförhandla fyrspårsavtalet med staten och minska byggtakten av bostäder i kommunen. ”Vi behöver växa i en takt som kommunen klarar av”, säger Lennart Lundberg, Knivsta.nu. 

I Knivsta har bostadsfrågan blivit en avgörande frågan för valutgången. Det lokala partiet Knivsta.nu gjorde ett rekordval och ökade med drygt 12 procentenheter, näst intill en fördubbling av antalet röster.

Med drygt 28 procent av de totala antalet röster blir partiet nu kommunens största och inflytandet i förhållande till Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna som tillsammans lett Knivsta sedan 2018 ökar markant. 

Bostadsbygge saknar stöd

Bakgrunden till partiets framgångar är missnöjet med den höga exploateringstakten och det snabba bostadsbyggandet som skett i Knivsta de senaste åren. Där har Knivsta.nu lovat väljarna en förändring. 

– 2021 var vi snabbast växande kommun i Sverige. Det har byggts höga hus och täta områden. Det som har byggts har inte stöd bland stora delar av befolkningen. Många invånare känner sig överkörda, säger Lennart Lundberg som fram till nyligen varit oppositionskommunalråd i Knivsta och som är ledamot i partistyrelsen för Knivsta.nu. 

Kommunen tecknade 2017 det så kallade fyrspårsavtalet med staten där kommunen åtar sig att bygga 15 000 bostäder fram till 2057 i utbyte mot att staten bygger ut tågspåret mellan Stockholm och Knivsta till fyra spår.

2019 försökte den tidigare kommunledningen omförhandla avtalet med hänvisning till bristande resurser och nya förutsättningar. Staten avslog då kommunens begäran då man ansåg att kommunen borde kunnat förutse omständigheterna.

Lennart Lundberg säger att det är fortsatt viktigt för kommunens utveckling att tågspåren byggs. Men att de nu kommer att göra ett nytt försök att omförhandla avtalet. 

– Så länge avtalet gäller kommer vi att förhålla oss till det. Men vi vill ha en omförhandling. Vi tycker det är orimliga villkor att en kommun med 20 000 invånare ska lova 15 000 nya bostäder fram till 2057. 

Tillväxttakt på fyra procent

Lennart Lundberg berättar att kommunen haft en tillväxttakt på omkring fyra procent. Något man vill minska på. 

– Vi kommer gå vidare med att dra ner på utvecklingstakten. Vi vill ha en tillväxt på mellan en till två procent, det är en mer lagom nivå.

Knivsta.nu vill också att bostadsbyggandet inriktas mot ett byggande som bevarar Knivstas småstadskaraktär.

– Vi vill ha ett trivsamt och trevligt samhälle. Vi tycker att två till fem våningar är lagom på husen som byggs, inte så höga som har byggts nu. Vi behöver växa i en takt som kommunen klarar av för det handlar också om att hinna med att bygga skolor, förskolor och annan samhällsservice. 

Visst utrymme i avtalet

I fyrspårsavtalet som skrivits mellan staten, Knivsta kommun, Uppsala kommun, och regionen finns visst utrymme att diskutera ändringar i avtalet om förutsättningarna förändas. Men avtalet kan inte ändras eller sägas upp om inte alla parter är överens.

Avgående infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och Moderaternas talesperson i infrastrukturfrågor Maria Stockhaus (M) avböjer båda att kommentera möjligheterna till omförhandling. 

Bilda majoritet

Det återstår dock för Knivsta.nu att forma en majoritet i kommunfullmäktige. Matilda Hübinette, som nyligen tagit över som oppositionsråd efter Lennart Lundberg, och som är huvudkandidat till att bli kommunstyrelsens ordförande har tidigare sagt till UNT att partiet håller alla dörrar öppna för samarbeten. Men att oppositionspartierna, KD och SD, ligger nära varandra i synen på den höga utbyggnadstakten och fyrspårsavtalet. 

I ett mejl till Altinget skriver Matilda Hübinette att arbetet att bilda en majoritet nu pågår för fullt. 

Forrige artikel Här är alla riksdagsledamöter 2022 Här är alla riksdagsledamöter 2022 Næste artikel ”Bisarrt” och krav på hyreshöjningar - så är reaktionerna på räntehöjningen ”Bisarrt” och krav på hyreshöjningar - så är reaktionerna på räntehöjningen
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.