C: Gör det lättare att bygga lönsamt på landsbygden, Carlson

Bostadsbrist är inte bara ett storstadsfenomen. Däremot är det mycket svårare att skapa lönsamhet när man bygger nytt i Sveriges mindre samhällen och städer. Det menar riksdagsledamoten Alireza Akhondi (C).

En överväldigande majoritet av landets kommuner anger att de har underskott på bostäder. Det är med andra ord uppenbart att bostadsbrist är allt annat än en storstadsföreteelse. Också i Sveriges landsbygder liksom i medelstora städer och samhällen efterfrågas fler bostäder. Men i landsbygder och på mindre orter finns andra utmaningar än i storstadsregionerna där höga markpriser och byggkostnader täcks av stora värden på färdigställda bostäder.

EU-regler skapar problem

Låga bostadspriser utanför de större städerna gör det svårt att få lönsamhet i investeringar då bostadsbolag på svaga marknader ofta tvingas till stora nedskrivningar vid nyproduktion. Detta på grund av att byggkostnaderna överstiger marknadsvärdet. Ovanstående innebär att det i många kommuner blir mycket svårt att bygga nya hyresbostäder, trots att efterfrågan finns.

Det är väl känt att denna problematik delvis beror på EU-lagstiftning och Allbolagen, som tillkommit som en följd av EU:s regler. Sammanfattningsvis finns gränser för vilka typer av stöd och i vilken omfattning sådana kan ges till bostadsbolag. Allbolagen innehåller däremot inga redovisningsregler, utan dessa regleras bland annat i årsredovisningslagen.

Underlätta byggandet i glesbygd

Vi kan konstatera att flera bedömare menar att möjligheter finns att underlätta byggande i hela landet om viljan finns. Med anledning av det vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson: Avser statsrådet att ta några initiativ för att åtgärda ovan nämnda problematik?

Fotnot: Artikeln är ursprungligen en interpellation.

Forrige artikel Replik: Fossilfritt stål är framtiden, Sundén Replik: Fossilfritt stål är framtiden, Sundén Næste artikel Det handlar om liv och död för många kvinnor Det handlar om liv och död för många kvinnor
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.