Carlson (KD): Inväntar analys av höghastighetsbanor

Regeringen har trots aviseringen att stoppa höghastighetsbanorna inte skickat några nya besked till Trafikverket. En separat analys av de tre planerade sträckningarna ska först genomföras, enligt infrastrukturminister Andreas Carlson.

Trafikverket har inte fått några nya besked från den nya regeringen trots de aviserade planerna att inte fullfölja utbyggnaden.

Myndigheten avser därför att skicka in en tillåtlighetsprövning med val av sträckning för den nya stambanan mellan Göteborg och Borås till regeringen inom de kommande veckorna. Det rapporterar P4 Sjuhärad.   

– Vi är inne i planläggningsfasen helt enkelt, där vi håller på att jobba på ritbordet, i stort sett, säger Bengt Olsson, presschef, till P4.  

Olika långt gångna

På Trafikverket jobbar i dag 60-70 personer med höghastighetsprojektet i arbetet med sträckan Göteborg-Borås.

Projektet befinner sig längre fram i planeringen än en av de andra sträckorna i planen, Hässleholm-Lund, men har stött på viss patrull, bland annat protester från Härryda kommun.

Den andra sträckningen i planen, mellan Järna-Linköping, har fått ett mer uttalat stöd från den nya riksdagsmajoriteten.

Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) vill inte heller skicka några nya bud till myndigheten för det aktuella projekten innan en separat analys har genomförts.

– Vi har ju gett besked att de nya stambanorna inte kommer att byggas enligt tidigare besked från tidigare regeringen. Men däremot kommer de sträckor som redan finns i planen att analyseras var för sig och vi kommer att återkomma med besked när den analysen är klar, säger Carlson till Altinget.

,

Forrige artikel Så reagerar oppositionen på regeringens budget Så reagerar oppositionen på regeringens budget Næste artikel Perfekt storm inför avtalsrörelsen i byggbranschen Perfekt storm inför avtalsrörelsen i byggbranschen