Cementa får grönt ljus i fyra år – branschen kräver ytterligare åtgärder

Cementa ansökan om att bryta kalk på Gotland i ytterligare fyra år får godkänt från mark- och miljödomstolen. Men trots beskedet krävs att politiken vidtar åtgärder för att trygga råvaruförsörjningen på lång sikt, anser branschorganisationen Svensk Betongs Malin Löfsjögård.

Både Naturvårdsverket och Länsstyrelsen på Gotland underkände Cementas miljökonsekvensanalyser. Men Mark- och miljödomstolen i Nacka lyssnade inte på det örat, utan gav bolagets ansökan om att få fortsätta bryta kalksten på Gotland i fyra år till godkänt. Detta med hänvisning till att tillståndsansökan endast gäller en såpass kort tid som fyra år.

– Cementa har redovisat ett tillräckligt underlag för den prövning som mark- och miljödomstolen ska göra, och det underlaget visar att fortsatt grundvattenbortledning under fyra års tid inte kommer att skada livsmiljöerna i Natura 2000-områdena och inte heller äventyra dricksvattenförsörjningen, säger rättens ordförande rådmannen Karin Röckert i ett pressmeddelande.

”Ger ett visst lugn”

Malin Löfsjögård är vd för branschorganisationen Svensk Betong. Domstolens beslut är väldigt positivt, enligt henne.

– Det ger ett visst lugn. Nu kan vi arbeta med att långsiktigt säkerställa betong- och övrig råvaruförsörjning, säger hon till Altinget.

Från de kritiska remissinstanserna, som Naturvårdsverket och Länsstyrelsen på Gotland, har man lyft risken för att grundvattnet försämras av kalkbrytningen. Men Malin Löfsjögård vill inte säga om hon blev överraskad av domstolens beslut eller ej.

– Jag tyckte det fanns goda skäl för ett positivt besked.

Cementa får nu ett tillstånd för fyra års brytning, ett tillstånd som löser av det korta och tillfälliga tillstånd som löper ut vid årsskiftet. Nästa steg är en ansökan för ett tillstånd som sträcker sig över två till tre decennier.

Går ett sådant tillstånd inte i lås riskerar bolagets stora klimatinvesteringar i CCS att gå i stöpet och Sverige att bli beroende av att importera betong, varnar Löfsjögård.

– Det som behövs nu är att politiken ser till att reformera miljötillståndsprocessen så att de blir snabbare och effektivare. Politikerna behöver också peka ut råvaror som är viktiga för försörjningen, för samhällets skydd och beredskap. Så att vi inte sitter i den här situationen om fyra år igen, säger hon och tillägger:

– Cementa har också en viktig roll och ett stort ansvar.

Förutom att ett antal förslag ligger färdiga för att effektivisera miljötillståndsprocesserna, så är det utredningen ”Ökad försörjningsberedskap för varor och tjänster från industrin” som är väldigt viktig, enligt Svensk Betong.

Förslag om permanent Lex Cementa

Redan vid årsskiftet ska utredaren Pär Malmberg lägga fram ett delbetänkande med förslag om en möjlighet för regeringen att besluta om tillfälliga miljötillstånd för samhällsviktig verksamhet. Det vill säga exakt det som regering och riksdag gjorde genom den omdiskuterade Lex Cementa.

Mark- och miljödomstolens dom kan överklagas till och med den 3 januari. Vare sig Naturvårdsverket eller Naturskyddsföreningen på Gotland, som också är kritisk, vill ännu säga om de avser att överklaga, skriver DN.

Beslutskedja: Ökad försörjningsberedskap för varor och tjänster från industrin

10/6
2022
11/8
2022
13/12
2022
7/3
2023
10/3
2023
7/8
2024
7/8
2024
14/8
2024
31/5
2025
31/5
2025

Forrige artikel Färre utsatta områden i Danmark – ghettolagens bidrag omdebatterat Färre utsatta områden i Danmark – ghettolagens bidrag omdebatterat Næste artikel Klarar Sverige av att behålla mäklarrollen? Klarar Sverige av att behålla mäklarrollen?
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.