Hur hamnade skrotningspremien på Boverket?

För den som vill ansöka om regeringens nya skrotningspremie för bilar med förbränningsmotor är det dags att börja kika på ansökan. Men den ska inte skickas till Transportstyrelsen utan, kanske något oväntat, till Boverket. 

I förra veckan öppnade ansökan för den skrotningspremie som regeringen aviserade i samband med budgetpropositionen förra året. Premien innebär att den som skrotar en äldre bil med förbränningsmotor kan få motsvarande 10 000 kronor i ersättning. Syftet är att minska utsläppen och skynda på omställningen i fordonsflottan.

Men det är inte Transportstyrelsen, eller någon annan trafiknära myndighet, som nu öppnar upp e-tjänst för ansökan och som står redo att besluta om stödet och göra utbetalningar. Istället är det Boverket.

Mest kompetenta

Att uppdraget gått till dem, trots att premien inte gäller något av deras ordinarie områden, beror enligt regeringskansliet på att Boverket redan har ett IT-system anpassat för att hantera komplexa ansökningar och att de har rutin att hantera utbetalningar till privatpersoner. Samtidigt har Transportstyrelsen väldigt mycket annat att göra och Boverket bedömdes helt enkelt vara mest kompetenta att utföra uppdraget.  

– Det handlar om att använda statens resurser på bäst sätt, säger en insatt källa.

Boverket har sedan ett antal år tillbaka fått minskade anslag och genomförde under förra året en minskning av organisationen. Då minskade personalstyrkan med 30 personer, varav 14 personer blev uppsagda. Myndigheten har också flaggat för att det finns risk att man kommer att behöva minska ner på delar av verksamheten som följd, bland annat när det gäller stöd till kommunerna.

Ska inte påverka

Med eftersom Boverket också fått kompensation i samband med att man fått uppdraget om skrotningspremien han man anställa ett antal handläggare för att arbeta specifikt med stödet. Enligt Boverket själva kommer detta uppdraget inte att påverka den övriga verksamheten.

”Då vi sedan tidigare har erfarenhet av handläggning och utbetalning av stöd, bland annat till privatpersoner, ser vi det som naturligt att vi får liknande uppdrag”, skriver Boverkets presstjänst till Altinget.

När det gäller skrotningspremien är det redan för i år 250 miljoner avsatta. Men det är först en bit in i ansökningsperioden som Boverket kan avgöra om alla avsatta medel kommer att hinna ansökas för och betalas ut, meddelar Boverket. 

{{toplink}}

Beslutskedja: En tillfällig skrotningspremie införs för att påskynda omställningen av den svenska fordonsflottan

6/2
2020
25/1
2022
12/9
2023
21/12
2023
30/4
2024
2/5
2024
7/5
2024
30/5
2024
4/6
2024
27/8
2024

,

Forrige artikel Här är svenskarna som ska leda parlamentets utskott Här är svenskarna som ska leda parlamentets utskott Næste artikel Remissrunda ger grönt ljus till säkrare fastighetsregister Remissrunda ger grönt ljus till säkrare fastighetsregister
Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen vill spara in på Sveriges riksarkitekt

Regeringen drar in på finansieringen till Sveriges riksarkitekt. Det framgår i budgeten för 2025 som nu presenterats. ”Risken är ju förstås att det vi bygger blir fulare och mindre hållbart”, säger Tobias Olsson, Sveriges arkitekter.